Loading...

En kampanj för att få fler i Västra Götaland att ta cellprov

Cellprovtagning minskar. På uppdrag av Närhälsan och KSH (Kunskapcentrum för sexuell hälsa) tog vi fram en kampanj för att få fler i Västra Götaland att ta cellprov. 

Livmoderhalscancer har ökat i Sverige de senaste åren. Forskning visar att regelbundna cellprov ger mer än ett 90-procentigt skydd mot denna form av cancer. Trots det är det är det många som inte går på sina cellprov. För att visa vilket förebyggande skydd de missar samlade vi 100 personer för ett statistiskt test. Personerna skulle representera alla personer i Sverige mellan 23 och 64 år som erbjuds att ta regelbundna gynekologiska cellprov. 

 

Informationskampanj om vikten av cellprov

Testet och filmen – som blev en viktig del i vår kampanj – tydliggjorde att en stor grupp inte går på sina regelbundna cellprov. Något som väckte en tankeställare hos de som medverkade i filmen. Faktum är att forskningen visar att 2 av 3 som utvecklar livmoderhalscancer inte har tagit regelbundna cellprov. Cellprov handlar alltså om att upptäcka eventuella cellförändringar i tid. Och det är just det vi vill kommunicera med vår kampanj och film som sprids via bland annat en ny hemsida och sociala medier.

På sociala medier använder vi oss av hashtaggen #pratacellprov och delar information på en mängd olika språk. Under kampanjens tre första månader har filmen nått över 200 000 människor i Västsverige och bidragit till tusentals klick till hemsidan cellprov.se. För att se filmen i sin helhet kika in på Cordovans Youtube