"Soptunnan är avsedd för badgäster. Ej hushållssopor". Autentisk text på en skylt i en gästhamn någonstans i Sverige. Vi är nog flera som undrar vad som till sist hamnar i den soptunnan.
Humor är alltid roligt. Ofrivillig humor är ofta ännu roligare. Tyvärr, får man väl säga. För det är tråkigt för den ofrivillige själv. Det är till exempel tråkigt för den som skrev rubriken "Polisen jagar utklädd man med dildo". Som läsare kan man lätt få uppfattningen att det brister i polisens metoder. Det är det här som kallas för syftningsfel.
Syftningsfel kan göra att allvarliga saker blir komiska. När en firma drog in fiber i ett radhusområde fick husägarna veta följande: ”Installatörerna har träffat på råttor i krypgrunden under fastigheterna. De har i flera fall gnagt sönder ledningar.” Kanske skulle man ha valt en annan firma?
Trevliga saker kan bli allvarliga också. Vem minns inte när Filippa Reinfeldt tweetade en bild på sin grill med rykande köttbitar på gallret – och den odödliga texten: ”Generationsmiddag med delar av min älskade familj.”
Syftningsfel hittas bland annat ofta i radannonserna. Här är bara ett exempel ”Säljes: Handskar för damer med avklippta fingrar.”
Felsyftningar uppträder lite överallt. Handtextat på anslagstavlan på dagis: ”Det går löss på dagis. Snälla kamma era barn så vi får bort dem.” Det kan vara en kommentar till att barngrupperna är för stora?
I nyhetsrubriker: ”21-åringen anhölls misstänkt för grov stöld av åklagare.” Och här är två klassiker från radannonserna:
”Köpes: Äldre dam eller herrcykel köpes billigt.”
”Säljes: Handskar för damer med avklippta fingrar.”
”Bilderna på kungen du inte visste fanns.” – En av mina personliga favoriter bland exempel på felsyftningar.
Och här är en av mina favoriter på senare tid, en rubrik i Aftonbladet: ”Bilderna på kungen du inte visste fanns.”* Som om det inte vore nog att hålla reda på Carl Gustaf.
För den som är road av felsyftningar finns det hur mycket som helst på nätet. En snabb googling kan ge dig en hel eftermiddag av munterhet. Men här finns även många som vill analysera felen och förklara hur man bringar reda – som om det ska bildas en syftningsakademi.
Inte heller läkarjournaler är fläckfria. Doktor skriver om patient: ”Druckit ett glas rödvin på kvällen tillsammans med kokta hummern.” Kul. Men är det ett syftningsfel eller inte? Akademin säger att svaret är ja. För vem har en kokt hummer till dryckesbroder? Men hur är det med "Polisen griper torsk i fiskhamnen"? Här är svaret nej. Det är bara dubbeltydigt, som en ordvits. Och det är en helt annan historia.
Så här undviker du syftningsfel: läs igenom din text en gång till, gärna högt. Låt någon annan läsa också.
*Den rubriken hade Lars Jönsson hittat. Tack Lars!
Text: Rolf Stridh, copywriter.
Någon kanske undrar varför en reklambyrå har en språklåda på sin webbplats. Svaret är rätt enkelt. Vi jobbar med språket varje dag och måste därför reflektera över det. Kommersiell text utgör en stor andel av vad folk läser till vardags. Därför har vi som producerar texten ett ansvar. Alla som jobbar med språk måste värna om det. Det gäller inte bara språkvetare på universiteten, journalister och redaktörer, författare och lektörer. Det gäller oss också. Inte minst.