Det här är Klas Liwenborg. Vår expert på VR, appar, webbar och andra digitala lösningar. Men också på film och MotoGP. I detta blogginlägg berättar han om vägen från systemutvecklare till Digital Lead, synen på digitala trender och så, inte minst, ger han sina bästa filmtips.
– Jag arbetar som Digital Lead på Cordovan. Det betyder att mitt jobb är att ha koll på den senaste digitala tekniken och så stöttar jag byråns projektledare i olika digitala projekt. Mer konkret arbetar jag och vårt digitala team med att utveckla allt från mindre kampanjsajter, ipad-applikationer och pekskärmar för mässor och event till avancerade, stora webbar för börsnoterade företag, integrationsprojekt mellan olika system och VR-upplevelser.
”Jag fungerar lite som en tolk mellan programmerare och kunder.”
Då jag har en bakgrund som programmerare kan jag prata teknikspråk med våra utvecklare och samtidigt förklara olika tekniska lösningar på vanlig svenska. På så sätt kan man säga att jag fungerar lite som en tolk på byrån–mellan programmerare och kunder.
– Det florerar många modeord i vår bransch men ofta tar det många år innan trenderna på allvar slår igenom. Det vi ser att många kunder efterfrågar just nu har det till exempel pratats om länge. Det vill säga VR, appar och pekskärmar. Många kunder satsar dessutom ännu mer på bra innehåll idag. Fler och fler börjar förstå att startsidan per automatik inte alltid är första landningssidan. Anledningen till att man får en träff handlar om att man skrivit något bra och relevant på sin sajt. Inte nödvändigtvis på sin förstasida. Många lägger dock mycket krut på förstasidan men glömmer sedan undersidor som kan vara väl så viktiga. Därför är det viktigt att se varje sida som en potentiell startsida!
Personligen hoppas jag på att få jobba mer med VR, spel och tekniker som projection mapping. Jag gillar även att jobba med pekskärmar som tillåter en modernare teknik där du kan ta ut svängarna mer, både design- och teknikmässigt.
”Jag har alltid tyckt att det är kul att förstå hur olika tekniska lösningar fungerar.”
– Jag har alltid tyckt att det är kul att förstå hur olika tekniska lösningar fungerar. Så när min pappa, som jobbade inom IT, tidigt tog hem en dator tyckte jag genast att det var kul och spännande att greja med den. På så sätt växte intresset för programmering fram.
När jag senare skulle plugga, blev det till slut en tvåårig KY-utbildning som certifierad databasdesigner på Pluskompetens (numera Plushögskolan).
– Under min utbildning praktiserade jag på webbyrån Frost 2006 (ett tidigare dotterbolag till vad som idag är Cordovan), där jag senare fick anställning som systemutvecklare. 2008 gick Frost och Cordovan samman vilket var galet kul. På så sätt fick jag en mängd nya kollegor och vi kunde erbjuda helhetslösningar inom kommunikation och jobba kanaloberoende. Jag fick dessutom chans att starta en eftermarknadsavdelning på byrån. Det innebar att jag jobbade med support och att programmera nya funktioner till befintliga sajter, vilket bidrog till att jag hade mycket kundkontakt.
På så sätt växte jag in i en ny roll som projektledare vilket passade mig perfekt då jag tycker om att leda projekt, planera, ta fram budgetar och framförallt att träffa folk. Övergången föll sig väldigt naturlig och idag har jag dessutom fått ytterligare ansvar i form av övergripande ansvar för byråns digitala avdelning och erbjudande.
”Bland det bästa med mitt jobb är den nästintill magiska stämningen när alla jobbar fokuserat mot en tight deadline och ett gemensamt mål.”
– Det absolut bästa är gemenskapen. Det vill säga den goda och avslappnade atmostären på byrån. Men även den nästintill magiska stämningen när alla jobbar fokuserat mot en tight deadline och ett gemensamt mål. Jag gillar även alla konstanta utmaningar och känslan som infinner sig när man lyckats lösa ett svårt problem.
En annan fördel med att jobba här är att man hela tiden får lära sig nya saker om olika branscher när man jobbar här. Ena stunden arbetar man med dieselmotorer och fastighetssystem andra stunden är det fästelement och gymnasievalskampanjer. På så sätt är yrket väldigt varierat och man får chans att träffa många olika människor.
– Genom att nätverka och prata med folk i branschen. Det som bäst smittar av sig är när någon kollega passionerat berättar om ny funktion eller en ny teknik. Till exempel när en entusiastisk programmerare eller digital AD på byrån hittat något coolt via Google Labs som de vill testa.
– Då jag hjälper byråns projektledare med digitala projekt har jag ofta flera uppdrag på gång samtidigt. Just nu jobbar jag till exempel med ett nytt VR-projekt, en lansering av en ny webb, digitalt utbildningsmaterial, en ipad-applikation för mässor och events, en röstningsapp för en designtävling och strukturarbete för en befintlig webbplats.
– Jag är väldigt stolt över ett häftigt projekt vi just nu gör för Vitlycke Museum. Kort sagt ska vi med hjälp av VR göra det möjligt att resa tillbaka till bronsåldern för att återuppleva den tidens vardag.
Jag är även supernöjd med en app som vi utvecklat och använder för flera av våra kunder. Mer konkret är det en dynamisk ipad-plattform som är framtagen för att presentera produkter och erbjudanden på ett smart och snyggt sätt vid mässor och event.
– Listan är lång. Jag gillar att tillbringa tid med min fru och vår katt i vårt hus i Trollhättan. En annan stor passion är motorcyklar och MotoGP. Helt ärligt har det nästan spårat ur lite grann. Jag kan allt om motorcyklarna, däcken, chaufförerna och deras kontrakt. Sedan tre veckor tillbaka är även skateboard ett nytt intresse. Sist men inte minst: jag gillar verkligen film – ett intresse jag delar med min fru.
– Senaste filmen jag såg på bio var riktigt bra – Wonderwoman. Men en riktig favorit är ”Citronträd och motorolja” (eng The Worlds Fastest Indian). En film som utspelar sig på 60-talet och är baserad på en verklig händelse. I filmen får man får följa Burt Munro (som spelas av Anthony Hopkins) från Nya Zeeland och hans dröm om att åka till Utahs uttorkade saltsjöar för att slå hastighetsrekord på hans motorcykel. Men det är inte rekordet i sig som är i fokus utan snarare hans resa till USA och alla människor han träffar på vägen. Det är en väldigt fin och härlig historia. En riktig feelgoodfilm.