Loading...

Färg som inspiration, trend och signal – färgexperten Lotta Kühlhorn berättar

Vilka associationer väcker färgen svart? Var kommer våra färgassociationer ifrån? Och vilka är de största trendfärgerna just nu? Vi frågade Lotta Kühlhorn, grafisk formgivare, illustratör och författare, aktuell med boken ”Kulör – en bok om vad färg gör”.  


Lotta Kühlhorn har arbetat med färg och form i över trettio år. Bland annat med uppdragsgivare som Dramaten, Elle, Ikea, DN, NK, Systembolaget och olika bokförlag. Hon har till exempel formgivit böcker av Alice Munro, Jonas Hassen Per Younes Khemiri, Bea Uusma och Lina Wolf, för att nämna ett fåtal. Hon har dessutom skrivit egna böcker om formgivning och design. Här på vår blogg berättar hon hur det hela startade, var hon hittar sin inspiration och så ger hon tips om effektfulla färgkombinationer. 


Berätta om dig själv och din bakgrund.

– Jag är grafisk formgivare och illustratör. För mig är det visuella väldigt viktigt, så jag är mycket glad och tacksam över att jag kan ha min hobby som ett jobb. Ända sedan jag var väldigt liten har jag varit intresserad av hur saker ser ut, färger, mönster och former. Sedan jag gick ut Konstfack (1987) har jag jobbat mycket med bokomslag och bokformgivning. Dels för att jag tycker om att läsa, dels för att böckerna är en så stor del av våra hem, som rummens accessoarer. Jag har även jobbat en hel del med att göra mönster för bland annat papper och textil. Jag tycker helt enkelt mycket om att jobba med de saker vi har omkring oss i vardagen. Jag har skrivit fyra böcker och gjort två målarböcker för vuxna. Den första boken hette Rapport! En bok om att göra mönster (Bonnier Fakta, 2012).

”Jag har en känsla att vi går från de klara, starka färgerna mot mer brända jordfärger.”


Vilka är de största trendfärgerna inom formgivning just nu?

– Många olika färgsystem och trendfärger fungerar fint parallellt. Men jag har en känsla av att vi går från de klara, starka färgerna mot mer brända jordfärger – eller en blandning där de brända färgerna finns med.

Det jag älskar med färger är att de är så oändligt många. Man tror att man känner till en färg eller en färgskala, så ändrar man lite på dem och plötsligt öppnas en helt ny värld!

Var hämtar du inspiration?

– I naturen finns mycket inspiration att hämta. Men även på museer och loppmarknader. Jag blir väldigt lätt inspirerad av mode, både helt nytt och gammalt. Gamla och nya filmer. Saker från min barndom, minnen från mormor och andra släktingar.

Berätta om din senaste bok.

– I min första bok om mönster skrev jag helt kort några sidor om hur jag tänker när jag arbetar med färg.

I min nya bok ”Kulör – en bok om vad färg gör” ville jag fördjupa det arbetet och gå till botten med varje färg. Jag berättar om hur, när och varför jag använder de olika färgerna och ger olika exempel på det. Men jag visar också färgpaletter, vilka färger jag tycker fungerar bra ihop och hur de stöttar varandra.

”Till ljusa pasteller vill jag ha svart och beige. Jag gillar när det blir balans mellan sött och salt. Hårt och gulligt.”


Spännande, vill du ge några exempel på färger du gärna matchar med varandra?

– Det är ju väldigt individuellt och olika beroende på i vilket sammanhang de ska användas, men om jag utgår från mitt arbete som designer så har jag lite olika tankar om det. Till gult vill jag gärna använda brunt. Svart blir väldigt slagkraftigt, men om jag inte är ute efter det så är brunt en bra, mörk kombination som kan göra det gula sofistikerat.

Jag försöker alltid prova om jag kan göra en röd-blå-vit kombination. Det är en kombination som jag tycker får eget liv på ett piggt och roligt sätt. Kan vara både vuxet och lekfullt. Står på egna ben.

Till ljusa pasteller vill jag ha svart och beige. Jag gillar när det blir balans mellan sött och salt. Hårt och gulligt. Mjukt och kantigt och så vidare!

Var tror du att våra färgassociationer kommer ifrån?

– Jag tror att mycket kommer från hur vi präglades som barn. Vad mammas kappa hade för färg, hur täcket vi låg på såg ut, favoritkläder och skor. Sen finns det mycket i vårt samhälle som är förknippat med färgsignaler bara för att vara tydligt och skilja ut sig. Till exempel så har fotbollslag och andra sportklubbar sina olika färger. Och stora och små företag har sina logotyper och färgsignaler. Jag tror att färgassociationer är relativt lika bland folk i samma område, men byter man helt plats kan det vara andra signaler som gäller.

”Färgen vit kan signalera workshops, basala ämnen som salt, ägg, mjöl, mjölk. Månen och stjärnorna.”


Kan du ge några exempel på vad olika färger kan signalera?

– Gult: surt, sött, varning, sol.
Rött: blod, kamp, kärlek, stopp, jul, vin, röda stugor.
Blått: blå timmen, Medelhavet, himmel, neutralt.
Grönt: naturen, naturligt, giftigt (på grönsaker som inte ska vara gröna till
exempel), syrligt som i lime.
Svart: svart magi, punk, vanligt, enkelt, formellt, sorg, smuts.
Vitt: det vita pappret, workshops, basala ämnen som salt, ägg, mjöl, mjölk. Månen och stjärnorna.
”Svart på vitt”: sanningen.
Rött-blått-vitt: mode, sport, framtid.
Gult-svart: jazz, lakrits, intensivt.
Rosa-blått-gult-svart: grundfärgerna för fyrfärgstryck. Samt grundfärgerna i Bauhausskolan.
Grått: lugnt, sofistikerat.
Rosa: flickigt, hur vi alla ser ut inuti munnen t.ex. finanstidningar.