Loading...

Roffes Språklåda

Roffes Språklåda

Några tankar om att vara negativ och tvärtom

Att vara otidig, osedlig och ogin, då är man verkligen negativ. Men vad är motsatsen? Tidig, sedlig, gin? Den positiva motsvarigheten är inte självklar. Och om man inte är orolig, är man rolig då? Det här är en funktion i språket som väcker många frågor.   

Motsatser kan se ut så här: vit och svart, rak och krokig, rätt och fel. Det är också vanligt att ett ord förvandlas till sin motsats när man sätter ett litet framför. Så här går det till: Vänlig och ovänlig. Tur och otur. Sanning och osanning. Ni vet. Det kan man tycka är ett genialiskt enkelt språkbruk. Ändå blir det inte alltid bra. Se till exempel på även och oäven. Om även betyder också, ska oäven betyda icke-också? Nej, det betyder ful eller dålig. Oäven verkar vara ett ord som inte fick hänga med i språkutvecklingen.*

När man tittar efter finns det rätt många sådana ord att fundera över. Ord som idag har en helt annan betydelse eller motsatsord som förlorat sin motsats. Eller nötts ner under tyngden av generationers tal och skrift. En lista på sådana ord kan bli nästan hur lång som helst. Men här har vi några exempel:  

Orolig och rolig är motsatsord, i alla fall på danska. Rolig betyder fortfarande lugn på danska. Så är det inte längre i Sverige. Här är det kul istället.

Otäck är hemsk. Det vet alla. Men vad är då täck? Jo, täck är vacker. På modern svenska förekommer det nog bara i uttrycket det täcka könet. Det bevisar att även modern svenska kan vara gammaldags.

Osedlig betyder oanständig. Alla fattar vad det i så fall skulle betyda att vara sedlig. Men så säger man aldrig. Kanske för att man så sällan har anledning.

Otidigt språk är grovt, oacceptabelt och fullt av förbjudna ord. Oförskämt och oanständigt, helt enkelt. Däremot är det en helt annan sak att vara tidig. (Från början var otidigt något man gjorde i otid, dvs vid ett illa valt tillfälle. Som om det fanns ett toppen tillfälle att vara oanständig.) 

Ohemult ger oss en liten glimt av medeltiden i språket. Betydelsen är att något är orättmätigt, obefogat eller orimligt. Vad ingen anar däremot, är att ordet hemult faktiskt finns, fast det används ytterst sparsamt.** Det betyder rimligt. Vilket man rimligtvis kunde gissa. 

Ogin är man om man är snål, missunnsam, ohjälpsam eller motvillig. Det finns massor av tvära och taskiga sätt att vara ogin. Då blir man snabbt impopulär. Därefter ensam. Och till sist bitter. Så välj gärna ett annat sätt att vara. Kan man välja motsatsen: att vara gin? Jag har inte hittat några belägg för det. Efter gin & tonic och gin rummy tar det stopp.

Oherrans dåligt är något som är väldans, himla, eller till och med jäkla dåligt. Men herrans har med Gud att göra. Som ”herrans bud”, till exempel. Eller ”det blev ett herrans partaj”.

Ohoj! är något man ropar när man är ombord på en båt. Motsatsen är inte hoj, om nu någon skulle tro det. Fast en cyklist tar sig också fram på däck.

Så här kan man hålla på. Om man inte har något annat för sig. Medan andra följer dottern till stallet, går på bio, tar en fika, eller har bokat tvättstugan.

* Helt ovidkommande men lite kul ändå: när man uttalar oäven kan det också låta som när en östgöte säger räven.

**Hemulen är en excentrisk figur i Mumindalen – en knarrig typ, men rörande i sitt sätt att inte tåla förändring.

Någon kanske undrar varför en reklambyrå som Cordovan Communication har en språklåda på sin webbplats. Svaret är rätt enkelt. Vi jobbar med språket varje dag och måste därför reflektera över det. Kommersiell text utgör en stor andel av vad folk läser till vardags. Därför har vi som producerar texten ett ansvar. Alla som jobbar med språk måste värna om det. Det gäller inte bara språkvetare på universiteten, journalister och redaktörer, författare och lektörer. Det gäller oss också. Inte minst.